Saturday, April 19, 2008

Sretni princ



Pisac:Oskar Vajld
Glavni likovi:
Sretni princ i lastavica.
Sporedni likovi:
Sirćić,ljudi koji gledaju sretnog princa,student,prodavač šibica
Osobine likova:

Sretni princ je dobročudan,velko srcan i želi pomoči svakome kome je to potrebno.Lastavica pomaže princu da bi postao sretan i ostvario svoje snove.
Tema:
Lastavica pomaže sretnom princu.
Ideja:Pisac je htio objesniti da svako svojim dobrim djelima može pomoći nekome kome je to potrebno.
Fabula:
U jednom gradu na visokom stubu stajao je kip Sretnog princa.Oči su mu bila dva safira bio je pozlaćen zlatnim listićima.Crveni rubin mu je stajao na bolčaku od mača.Nekada je bio živ prins i sretan,a sada je nesretan kada vidi nesreću oko sebe njegovo olovno srce ustanju je da plaće.Usamljena lastavica pronašla je utočište na kipu Sretnog princa.I ispunjava njegove želje pomažući bolesnim,nemoćnim i siromašnim.I smrt je podijelila sa princom.Njihovu je dobrotu nagradio i sam Bog.




Bulke pored pruge


Pisac:Zoran M. Jovanovic
Glavni likovi:
Dječek i njegovi roditelji
Sporedni likovi:
Djevojčica Maria i drugovi iz škole i susjedstva
Osobine likova:
Dječak je bio dobar i poslušan.Divio se ljepotama prirode i želio kada je trebao napustiti stanicu.Volio je da se druži sa djevojčicom iz škole.Volio je vozove i pruge.
Maria je bila veća od dječaka.Dječak ju je zavolio i brao joj bulke.
Tema:
Život jednog dječaka uz prugu.
Ideja:
Pisac je htio da nam opiše ljepote,tuge i radosti života jednog dječaka uz prugu.
Fabula:
Dječak je došao sa roditeljima na stanicu.Nova željeznička stanica mu se svidjela.Stekao je nove prijetelje Mariju,Gordana,Jasmina i krenuo je u školu.Crvene bulke koje su rasle uz prugu poklanjao je djevojčici Mariji.Kada je radi očevog posla morao ići na drugo mjesto bio je jako žalostan.Tu je ponovo stekao prijatelje. Sa svojim prijateljima često bi pravio kule od pjeska.Da bi izbjegla probleme sto donosi rat majka je otišla sa dječakom u manastir.Ni tu im nije bilo sigurno pa ga je primila jedna žena.Otac se vratio iz rata al nije dozvolio dječaku školovanje dok se rat nezavrši.Završetkom rata dječak se preselio u grad sa roditeljima i krenuo u školu nastojeći zauvjek zapamtiti uspomene na malu stanicu.